17 Aralık 2023 Pazar

TARİHİMİZE VE EDEBİYATIMIZA İZ BIRAKMIŞ DERGİLER

Herkese merhabalar. Siz okurlarımız için edebiyatımızda ve tarihimizde iz bırakmış iş dergileri derleyip, Edebiyat - Sanat Duyuruları sayfamızla birlikte tarihimize ve edebiyatımıza damga vurmuş dergilerimizle alakalı kısa bir bilgilendirme yapmak istedik. İşbu dergiler çıktığı zamanlarda çokça rağbet görmüş, birçok yazar, şair ve mütefekkirin yetişmesine vesile olmuş çok önemli yayınlar olması hasebiyle seçilmiştir. Çoğunu hepimiz tanıyoruzdur. Bu dergiler konusunda yaptığımız ilk derlemedir. Önümüzdeki ay (geri dönüşlere göre) ikinci derlemeyi de yapmayı düşünmekteyiz. Bu sebeple burada size bu dergilerin ilk sayılarının görsellerini sunuyoruz. Keyifli okumalar dileriz.


Diriliş Dergisi: Türkiye'de İslami düşünce tarihinde Sezai Karakoç adıyla birlikte zikredilen düşünce, edebiyat ve siyaset dergisi. Nisan 1960'ta Ankara'da yayına başladı. Aralıklarla İstanbul'da devam etti. 

Büyük Doğu Dergisi: 1943-1978 yılları arasında, Necip Fazıl Kısakürek'in farklı dönemlerde yayımladığı İslamcı bir dergidir. Birçok yazar ve şairin yetişmesine vesile olmuş çok meşhur bir yayındır. 

Mavera Dergisi: 1976-1990 yılları arasında şair Cahit Zarifoğlu ve arkadaşları tarafından çıkarılmış aylık edebiyat dergisidir. Bu dergiye bağlı bir de Akabe Yayınları vardır.

Sebîlürreşâd Dergisi: İslamcılık fikriyatını yaymak için 1908 Ağustos'unda Mehmet Âkif Ersoy'un desteği ile Eşref Edip Fergan'ın başyazarlığında Sırat-ı Müstakim adıyla çıkarılmaya başlanan ve Millî Mücadele yıllarında öncü yol oynayan dergi.

Serdengeçti Dergisi: ilk defa 1940’lı yıllarda yayınlandı. İlk sayıları beklenmedik bir ilgi gördü ve defalarca basıldı. Geniş halk kitleleri tarafından heyecanla okundu. “Serdengeçti” dergisi Osman Yüksel Serdengeçti’ye yapılan ağır baskılar, kısıtlamalar ve hapisler yüzünden 15 yılda ancak 33 sayı çıkabildi. 

Fedai Dergisi:Ağustos 1963’te yayın hayatına başlayan Fedai, “aylık dava dergisi” olarak faaliyetlerini sürdürmüştür. Temmuz 1970’de 55. sayısı ile yayın hayatına ara veren dergi, daha sonrasında Ocak 1979’dan Kasım 1979’a kadar 9 sayı daha yayımlanmıştır. “Allaha Vatana ve Hürriyete” sloganıyla yayımlanan Fedai, daha ziyade milliyetçi ve muhafazakâr bir hitaba sahiptir. 

Dergâh Dergisi: 1990 yılından itibaren çıkan bir kültür, sanat, edebiyat dergisidir. İstanbul merkezli görünmekle birlikte 332 sayı çıkmıştır. Çok popüler olmuştur.

Edep Dergisi: 2010-2015 yılları arasında basımı gerçekleştirilmiş olan Edep Dergisi, Öncü Ltd. Şti. adına Necip Evlice’nin sahipliğinde ve Arif Ay’ın yönetiminde yürütülmüş bir edebiyat dergisidir. Ankara’da düzenli olarak aylık basımı gerçekleştirilen dergi, Nuri Pakdil’in “İnsan seni savunuyorum sana karışı.” Cümlesini bir slogan haline getirmiş ve mütemadiyen her sayısının giriş kısmında kullanmıştır. Dergide Musa DENİZ, Eyüp ÖNDER, Rasim ÖZDENÖREN, Nurettin DURMAN, Ziya IŞIKLI, Adem TURAN ve Zeynep OKUR gibi yazarların kaleminden şiir, deneme, söyleşi, öykü vb. yazım türlerinde eserler yayımlanmıştır

Sebil Dergisi: Yazar, şair, hukukçu ve tarihçi Kadir Mısıroğlu tarafından çıkartılan bir dergidir. İçerisinde kültür, tarih, din, siyaset, haber içerikleri barındırmıştır. Çıktığı yıllarda çok ses getirmiştir.

Edebiyat Dergisi: Sezai Karakoç’un Diriliş dergisinin yayınına ara vermesi üzerine kendilerini ifade edebilecek yeni bir mecra edinmek maksadıyla Nuri Pakdil’in öncülüğünde M. Akif İnan, Rasim Özdenören ve Erdem Bayazıt tarafından kurulmuştur. Cahit Zarifoğlu, Alaeddin Özdenören, Bahri Zengin, İsmail Kıllıoğlu gibi isimlerin de katkılarıyla yayın hayatını sürdürmüştür. Şubat 1969’da ilk sayısı yayımlanmıştır. Aylık olarak yayımlanan Edebiyat, Aralık 1984’e kadar toplamda 157 sayı çıkmıştır.

Çatı Dergisi: Millî Türk Talebe Birliği, İslamcı yayın organlarını takip etmenin yanı sıra kurum olarak kendisi de yayın faaliyetlerinde bulunmuştur. Kısa süreli bültenler ve broşürlere ek olarak 1970’li ve 1980’li yıllarda Millî Türk Talebe Birliği’nin başlıca iki yayın organı bulunmaktadır: Millî Gençlik ve Çatı dergileri. Çatı dergisi de, Millî Gençlik gibi, imkânsızlıklar ve siyasi zorluklar sebebiyle düzenli olarak yayımlanamamıştır, Şubat 1975 ile Mart 1978 tarihleri arasında aralıklarla 30 sayı olarak yayımlanmıştır. Haber, yorum, aksiyon dergisi olarak çıkarılmıştır. 

Kaynakça:

 www.wikipedia.com   /   www.idp.org.tr

1 yorum:

  1. Güzel bir düşünce ve çalışma. Ama kanaatimce daha da güzeli bu dergileri elinde bulunduranlardan isteyip, Türk Milleti'nin okumasına sunabilmektir. Çok zor olacağını biliyorum; ama Kâbe yoluna koyulan karıncayı unutmayalım. Saygılarımla...

    YanıtlaSil