Merhabalar. Bu ay Güldane GÜNDÜZÖZ'ün felsefi, dini ve tarihi bir muhtevası olan "Şii Düşüncede Tarih Dışı Hz. Fatıma Yorumu" isimli kitabı hakkında hasbihal edecğiz. Gündüzöz'ün 80 sayfalık bu kıymetli eseri Fecr Yayınları'ndan çıkmış. 2018/Ankara basımlı nispeten ince olan eserin dilinin sade olmakla beraber pek de duru olduğunu söyleyemeyiz. Zira yazar kullandığı bazı Batı kaynaklı kelimelerin manalarına veya bazı tanımların etimolojik köklerine değinmemiştir. Yine de eser ilgilileri tarafından anlaşılabilirdir. Çok önemli bir konuya değinen eser muhteva bakımından az ama öz bilgiler içermektedir. Bazı yerlerde tekrarlara rastlasak dahi malumatfuruşluk yapmak yerine konunun özüne inme çabası bu kusuru örtmektedir.
Eser Şii düşüncesini anlayabilmek için bize harika bir pencere aralamaktadır. Kitabı okuyunca Şii düşüncesinin sağlam temellere dayanmadığını çoğunlukla tevil, tahmin ve analoji (benzetme) yolunda ilerlediklerini ispatlamıştır. Ayrıca Şii inanca eski Türk / Fars geleneklerinden ve dahi Hristiyanlık / Yahudilik gibi ehl-i kitap dinlerden birçok teori ve adetin de karıştığını göstermektedir. Mesela Şii inancındaki Hz.Fatıma yorumu ile bazı Hristiyan inançlarındaki Hz. Meryem yorumları örtüşmektedir. Bu da Şii âlimlerinin inançlarının kabul edilebilirliğini arttırmak için hem Hristiyanlarca hem de Müslümanlarca kabul ve saygı gören Hz.Meryem ile Hz. Fatıma arasında adeta manevi bir bağ kurmaya çalıştıklarını göstermektedir. Bence kitabın en ehemmiyetli tarafı da budur. Ayrıca Alevilikte daha bariz olan bazı Şaman adetlerinin de Şii inançta yer edindiği görülmektedir.
Özellikle tarih, sosyoloji, ilahiyat gibi dallarla uğraşan insanlarımıza bu kitabı şiddetle tavsiye ederim.
GÜLDANE GÜNDÜZÖZ: Kitapta yer alan bilgiler göre Dr. Güldane GÜNDÜZÖZ Nevşehir'de doğmuştur. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun olmuş, samsun ve Ankara'da farklı okullarda muallime olarak vazife almıştır. Yüksek lisans ve doktora eğitimini Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde tamamlayan GÜNDÜZÖZ, Ordu ve Kırıkkale Üniversitelerinde öğretim üyesi olarak çalışmıştır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder