( Ayın Kitabı: 11) Selamlar kıymetli kitap dostları. Bu ay hepinizin çok iyi tanıdığı Üstad Sezai KARAKOÇ 'un "DİRİLİŞ NESLİNİN AMENTÜSÜ" isimli kitabından bahsetmeye çalışacağız. İlk baskısını 1976'da yapan ve daha sonra birçok baskı yapan eser üstadın en bilindik eserlerinden biri. 86 sayfalık, İstanbul basımlı kitabın Yayınevi ise Diriliş Yayınları. ( Bildiğiniz üzere Necip Fazıl KISAKÜREK' in kitaplarının sadece Büyük Doğu yayınevinden çıkması gibi Sezai Karakoç'un da kitapları sadece kendisinin kurduğu Diriliş Yayınları' ndan çıkıyor ve bu tekelleşme sebebiyle kitaplar maalesef biraz pahalı oluyor.)
Diriliş Neslinin Amentüsü'nde, Üstad adeta bir muallim kılığına bürünüyor ve biz talebelerine arkadaşça ders veriyor. Öyle samimi, öyle içten ve öyle faydalı... Hatta bir bakıma üstadın dünya görüşünün imbikten geçirilerek özünün aktarıldığı sayfalardan oluşan bir şaheser diyebiliriz. Kitapta sanat, tarih, din, kültür ve medeniyet gibi bir çok konuya (bazen üstü kapalı bazen de açık bir şekilde) yer verilmiş. Okunuşu kolay ve akıcı... Sanki şiir kıraat eder gibi zorlanmadan okuyup bitiriyorsunuz bir çırpıda. Okurken birkaç kelime için; keşke bunun yerine şu kelimeyi kullansaydı, diyesiniz geliyor ama yine de bu kitabın değerinden bir şey eksiltmiyor.
Üstadın buradaki temel davası " Diriliş Nesli ve İslam Sitesi nedir, nasıl olmalıdır" ın açıklamasını yapmak. Aynı zamanda hem birer nefer hem de işçi, sanatkar, mümin ve muallim kullar olmak için yol göstermek... Ona göre bir Diriliş Eri kısaca ve mealen ; Allah'a tam manası ile iman eden, vatanını seven, ilme ve sanata önem veren, mazide takılıp kalmayan ama kökünü terk edip de atinin kucağına körkütük bir şekilde atlamayan bir insandır. Hatta biz buna eskilerin deyişiyle insan-ı kamil diyebiliriz. Yani demem o ki; her vatandaş bu kıymetli sayfaları okumalı ve birer Diriliş Eri olarak hayatına devam etmelidir. Keyifli okumalar dilerim.
SEZAİ KARAKOÇ : 22 Ocak 1933'de Diyarbakır/ Ergani'de doğdu. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini kazanarak başladığı yüksek öğrenimini 1955'te fakültenin mali şubesinden mezuniyetle tamamladı. Ama o şiirin zarif dünyasının hayatın keşmekeşine tercih etti. Diriliş Yayınları ve "Diriliş" dergisini kurdu. 1990 yılında Diriliş Partisini, 2007 yılında ise Yüce Diriliş Partisini kurdu. 2006 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü ile ödüllendirildi. 2011 yılında Cumhurbaşkanlığı Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü fakat kendisine verilen plaket ve para ödülünü reddederek bu ödülü almaya gitmedi.
Muhammet Baran ASLAN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder